Kazalo prispevkov

Kaj je Solna soba

Solna soba je prostor v kateri se izvajajo solne terapije. Ta prostor je v celoti obdan s plastjo soli, tla pa so prekrita z debelo plastjo medicinske soli. V prostoru je miren in sproščujoč ambient, v katerem lahko ob poslušanju glasbe, meditiranju ali le ob počivanju naredite nekaj dobrega zase, za svoje telo in dušo. Terapije priporočamo ljudem, ki potrebujejo kvaliteten počitek in relaksacijo, saj stene iz soli terapevtski prostor popolnoma ločijo od motečih zunanjih faktorjev (hrup, sevanja, motnje misli,…), zato te terapije pozitivno vplivajo tudi na živčno, psihično in čustveno stanje človeka.

V solni sobi je sodobna znanost uspešno uporabljena za posnemanje atmosferskih klinik, ki so v naravnih solnih jamah, rudnikih in ob morju, zato je izpostavljanje organizma v naših solnih sobah popolnoma varno. Ker pa solne terapije vplivajo tudi na potek morebitnega Vašega zdravljenja Vam svetujemo, da se o obisku našega centra posvetujete s svojim zdravnikom.

solna_soba_new_u


Kaj je solna terapija

Solna terapija je način izboljšanja zdravja dihal in kože s pomočjo vdihavanja in izpostavljanja telesa suhemu aerosolu naravne kamene soli in ostalim faktorjem mikroklime, ki jih ustvarimo v za to prirejenih prostorih - solnih sobah. 

Glede na terapevtske parametre suho koncentracijo solnega aerosol-a in ostalih delujočih faktorjev nastavimo glede na zdravstveno stanje posameznika. 

Suh aerosol soli nastaja v Halogeneratorju z močnim mehanskim vplivom na solne kristale. Njegovi delci dobijo veliko površinsko energijo in negativni električni naboj. Zaradi fizikalnih in kemičnih lastnosti ima suh aerosol soli dobro prodornost in se z vdihavanjem učinkovito  razporedi po vseh dihalnih poteh in pronica skozi kožo v telo. 

Ker ima sol protivnetni učinek in pozitiven vpliv na čiščenje bronhijev jo priporočamo ljudem z bronhialno astmo in nagnjenostjo k dihalnim infekcijam, za izboljšanje zdravja pri alergiji nosu in grla in ljudem z nizko imunsko sposobnostjo telesa. 

Klinične raziskave so pokazale, da ima aerosol kamene soli vpliv na čiščenje mukolitičnih dihalnih poti, povrne antiflogistično in imunsko delovanje mehanizma dihalnih poti in  povečuje  stabilnost  sluznice  proti infekcijam oz. izboljšuje lastnosti bronhialne sluzi s tem, da olajšuje njeno izločanje.

new-u-solna-soba-kromoterapija


Komu priporočamo solne terapije?

Solne terapije izredno izboljšujejo zdravje pri ljudeh:

 • z dolgotrajnimi vnetji gornjih dihal;
 • s kroničnim vnetjem grla (pharyngitis);
 • s kroničnim ali občasnim vnetjem mandeljnov (tonsillitis);
 • s kroničnem sinusitisom - občeljustnih votlin (maxillary   sinusitis);
 • z bronhitisom, ki vztraja več kot dva tedna;
 • s kroničnem bronhitisom;
 • z astmo;
 • s ponavljajočim bronhitisom in pljučnico;
 • s kroničnim ali vnetnem stanju ušes (otitis);
 • s pogostimi viroznimi infekcijami;
 • s senenim nahodom (polinosis ali hay rinitis);
 • z vnetjem kože (atopic dermatitis);
 • z luskavico - psoriazo (psoriasis);
 • s hudimi vnetji kože (putrid dermal infection). 

Solne terapije bolezni ne zdravijo! Zelo učinkovito pa izboljšujejo zdravje, krepijo splošno počutje in vračajo energijo! 

new-u-solna-soba-otroski-koticek 

Terapije se priporočajo tudi:

 • rekreativnim in vrhunskim športnikom pred in po napornih tekmovanjih

( S solnimi terapijami se zelo dobro očistijo dihalne poti, te pa so predpogoj za kvaliteten prenos kisika do krvi in dalje do tkiva - mišične mase. Kar pomeni, da le dobro s kisikom oskrbovana mišična masa lahko zagotovi športniku kvalitetno in eksplozivno dejavnost v tekmi. Po tekmi se po hudih fizičnih naporih v mišicah nabere mlečna kislina, zato so mišice lahko boleče. Takrat mora limfna drenaža odplaviti mlečno kislino, s tem se doseže regeneracija mišičnih vlaken. Solne terapije zelo dobro pospešijo limfni sistem in s tem skrajšajo čas rehabilitacije športnikov.)

 • pevcem pred in po nastopih
 • kadilcem za lažje premagovanje kašlja
 • vsem ljudem, ki s preventivo poskrbite za obrambo telesa pred obolenji
 • vsem, ki hočete za trenutek ubežati stresu in se sprostiti v prijetnem okolju solnega templja 

Solne terapije niso primerne za ljudi:

 • z infekcijami pri katerih nastaja višja telesna temperatura;
 • z rakavimi obolenji;
 • ki imajo tuberkolozo ali so jo preboleli;
 • ki imajo previsok pritisk (razen - primerne so za ljudi, ki imajo pritisk reguliran z zdravili)
 • ki imajo težave s srcem ali imajo srčni spodbujevalnik 

Mark & Eva d.o.o. in New U, beauty & spa center izjavlja, da se solne terapije izvajajo eksplicitno za relaksacijo oseb, pospešuje regeneracijo in daje moč telesu in izboljšujejo zdravje. Terapije niso nadomestilo za zdravila. Za zdravljenje je pristojen vaš osebni zdravniki oziroma uradna medicina.

 


Terapije v našem centru New U, Beauty & Spa

Obiski solne sobe oz. solnih terapij v našem centru se izvajajo glede na zdravstveno stanje, stopnjo obolelosti in želje posameznika. Po obveznem predhodnem naročilu za termin in razgovoru s stranko, določimo najbolj optimalen potek terapij. Čas enkratnega vstopa v solno sobo je 40 minut za odrasle in 20 minut za otroke. Intenzivnost koncentracije solnega aerosola v prostoru je odvisna od zdravstvenega stanja stranke. Obisk solne sobe je lahko individualen, v paru ali skupini, ki jo obiskovalci predhodno oblikujete sami. Število posameznih obiskov solne sobe oz. solnih terapij je odvisno od vrste obolenja obiskovalca. Glede na statistične rezultate uspešnosti  izboljšanja zdravja  v tujini, kjer  se  terapije  izvajajo že vrsto let, tudi v sodelovanju z  uradno  medicino, Vam svetujemo tretma 15-20  posamičnih terapij. Tretma 15-20 solnih terapij se priporoča vsaj dvakrat letno oz. po potrebi. Število posameznih terapij je odvisno od zdravstvenega stanja, stopnje obolenja in odzivnosti vašega telesa na terapije. Sol, ki se uporablja za terapije se imenuje medicinska sol in ima za to tudi primeren certifikat.

KAKO SE PRIPRAVIM NA SOLNO TERAPIJO?
  
Na solno terapijo pridite vedno 5 - 10 minut pred dogovorjenim terminom. Solna soba je prostor za sprostitev in umiritev, ki je sterilno čist, zato na terapijo pridite oblečeni udobno, v suhih in čistih oblačilih. Odrasli pred vstopom dobite zaščito za enkratno uporabo za noge in glavo. Otroci so v solni sobi v čistih nogavičkah, ki jih prinesete s seboj posebej za terapijo in jih otroku obujete tik pred vstopom v solno sobo.

KAKO POTEKA SOLNA TERAPIJA?
 
Po vstopu v solno sobo se udobno namestite na ležalnik in se umirite. Solna terapija se začne izvajati v kratkem z izpihovanjem solnega aerosola v prostor. Med terapijo solne sobe ne zapuščajte, razen v primeru slabosti. Vse nujne potrebe opravite pred pričetkom terapije (toaleta, telefonski klici, pitje,…). Čas trajanja solnih terapij je od 20 do 55 minut odvisno od fizičnega stanja in dogovorjene terapije. Po koncu terapije se v solni sobi prižige osrednja luč. Takrat prostor počasi zapustite. 

KAKO SE OBNAŠAMO V SOLNI SOBI?
 
V solni sobi se namestite na ležalnik in se umirite, ter sprostite. Otroci pa se lahko poigrajo v peskovniku soli. Sol ni namenjena za uživanje, tako, da je odgovornost na starših, da so pazljivi in preprečijo otroku uživanje soli iz tal. Na stene se ne naslanja ali se iz njih praska omet, saj je omet iz soli in se lahko hitro poškoduje! Torej predvsem ne delajte škode. Starši ste odgovorni za svoje otroke. Peskovnik soli, ki je na tleh, ni namenjen razmetavanju. V solni sobi so igrače za otroke namenjene mirni igri, zato otroci svojih igrač ne prinašajo na terapije. V solno sobo je strogo prepovedano nositi hrano in pijačo. V solno sobo ne sodijo elektronski aparati, saj velika koncentracija soli lahko le te poškoduje. Predvsem pa s svojim obnašanjem ne motite drugih obiskovalcev centra.

KAKO VEM KDAJ JE KONEC TERAPIJE?
 
Konec terapije v sobi naznani prižig glavne luči.

KDAJ LAHKO PRIDEM NA TERAPIJO?
 
Na terapijo lahko pridete le po predhodnem naročilu. Naročite se po telefonu 031 40 44 48. V primeru, da se ne moremo oglasiti, vas bomo, takoj ko bo to mogoče, poklicali nazaj. Na terapijo pridite vsaj 10 minut pred dogovorjeno uro. V kolikor vam na terapijo ne bo uspelo priti ali pa boste zamudili, vas vljudno prosimo, da nas o tem čimprej obvestite.

KAKO POGOSTO LAHKO OBISKUJEM SOLNE TERAPIJE?
 
To je odvisno od vsakega posameznika. Terapije niso številčno omejene, prav tako s solnimi terapijami telo ne morete postaviti v položaj odvisnosti. Najbolj optimalne rezultate lahko pričakujete po opravljenem tretmaju 10-5 terapij. Ponovitev prve Solne terapije pa je najbolje da naredite v roku od 48 do 72 ur (2-3 dni) po opravljeni prvi terapiji. Učinek solne terapije se čuti že po prvi terapiji, da pa lahko dosežemo trajno uspešnost solnih terapij, jih je treba opravljati vsak drugi ali tretji dan zaporedoma.

ALI NAJ SE PRED UPORABO SOLNE SOBE POSVETUJEM Z ZDRAVNIKOM?
 
V vsakem primeru se je potrebno v primeru slabšega zdravstvenega stanja oziroma počutja posvetovati o uporabi solne sobe s svojim osebnim zdravnikom. V nobenem primeru obisk solne sobe ne more nadomestiti predpisanih terapij uradne medicine ali predpisanih zdravil.

ALI LAHKO MED SAMO TERAPIJO ZAPUSTIM SOLNO SOBO?
 
Med terapijo ne zapuščajte solne sobe, razen v primeru slabosti. Vse ostale potrebe je potrebno opraviti pred pričetkom terapije (toaleta, telefonski pogovor, pitje,…). 

Opozorilo: 

Pri solni terapiji soli ne uživamo. Med samo terapijo v prebavni trak stopi le toliko soli, kot se nam jo med dihanjem z odprtimi usti stopi na jeziku in jo zaužijemo s slino. Ker so te količine zelo majhne in zanemarljive, je solna terapija primerna tudi za ljudi, ki imajo omejitve pri vnosu soli v telo, priporočamo pa predhodni posvet z vašim osebnim zdravnikom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button